Ebeltoft & Omegn

Ebeltoft er med sine godt 7.000 indbyggere den eneste danske by, der ligger i en nationalpark, nemlig Mols Bjerge. Nationalparken blev grundlagt i 2009 og har til formål at beskytte, sikre og formidle områdets kulturhistorie og miljømæssige værdier. Og det er præcis hvaad Ebeltoft Tour ser som sin opgave, når det gælder historiske byvandringer.

Byens geografiske placering betyder, at den er omgivet af natur og vand. Nationalpark Mols Bjerge er formet som et unikt istidslandskab med dybe dale skabt af dødishuller og høje skrænter fra den periode da isen smeltede for mere end 10.000 år siden og landskabet hævede sig godt 4 meter.

Det faktum at den industrielle udvikling i Ebeltoft har været yderst begrænset i forhold til andre danske byer betyder at vi i dag kan prale af at have en velbevaret historisk bymidte og en skøn natur, som vi værne godt om. Mange nye tilflyttere vælger Ebeltoft og Mols på grund af områdets herligheder. Unge mennesker slår sig ned i Nationparken og indgår i dag som en del af parkens beboere og erhvervsaktivitet. Vi har fået Ny Malt og Grobund som nye eksempler på unges – og knap så unges – begejstring for lokalområdet.

Områdets “herlighedsværdier” betyder også, at der er stor tilflytning fra andre dele af landet. En undersøgelse fra Realdania viser at 82% af huskøberne lægge stor vægt på de kulturmæssige værdier, og 48% siger, at de er villige til at betale mere, for at bo et sted med en vigtig kulturarv. Bygningsarven sælger, og den er identitets- skabende og genstand for positiv omtale.

TURISME

Syddjurs har en høj andel af turisme, som udgør en andel på 5% af den samlede økonomi, hvilket er mere end andelen på 1,9 % på landsplan. Ebeltoft tiltrækker langt de fleste turister, og byens vigtigste erhvervs er turisme. De fleste overnatninger sker i lejet feriehus og salget af sommerhuse er steget voldsomt her i de seneste år. Med op mod 8.000 sommerhuse har Ebeltoft tredjeflest feriehuse i hele Danmark efter Odsherred og Gribskov. Det betyder, at byens gadeliv er domineret af ”hverdagsturisme” fra områdets mange landliggere.