Ebeltoft & Omegn

Ebeltoft er med sine 8.000 indbyggere den eneste danske by, der ligger i en nationalpark, nemlig Mols Bjerge. Nationalparken blev grundlagt i 2009 og har til formål at beskytte, sikre og formidle områdets kulturhistorie og miljømæssige værdier. Og det er præcis hvad Ebeltoft Tour ser som sin opgave, når det gælder historiske byvandringer.

Byens geografiske placering betyder, at den er omgivet af natur og vand. Nationalpark Mols Bjerge er formet som et unikt istidslandskab, med høje skrænter og dybe dale skabt af dødishuller og smeltevand fra den periode, da isen trak sig tilbage for mere end 10.000 år siden.

Byens nyere historie afspejler sig i arkitekturen. Det faktum at den industrielle udvikling i Ebeltoft har været yderst begrænset i forhold til andre danske byer betyder, at vi i dag kan prale af at have en velbevaret historisk bymidte og en skøn natur tæt på skov og strand. Mange nye tilflyttere vælger Ebeltoft og Mols på grund af områdets kvaliteter. Unge mennesker slår sig ned i Nationalparken og indgår i dag som en vigtig del af de mange sociale og erhvervsmæssige aktiviteter. Vi har fået Ny Malt og Grobund som eksempler på unges – og knap så unges – begejstring for lokalområdet.

Områdets “herlighedsværdier” betyder også, at der er stor tilflytning fra andre dele af landet. En undersøgelse fra Realdania viser at 82% af huskøberne lægger stor vægt på de kulturmæssige værdier, og 48% siger, at de er villige til at betale mere, for at bo et sted med en vigtig kulturarv. Bygningsarven sælger, og den er identitets- skabende og genstand for positiv omtale.

TURISME

Syddjurs har en høj andel af turisme, som udgør mere end 5% af den samlede økonomi, og det er betydeligt mere, end andelen på 1,9 % på landsplan. Ebeltoft by tiltrækker langt de fleste turister, og byens vigtigste erhvervs er turisme. De fleste overnatninger sker i lejet feriehus og salget af sommerhuse er steget voldsomt her i de seneste år. Med op mod 8.000 sommerhuse har Ebeltoft tredjeflest feriehuse i hele Danmark efter Odsherred og Gribskov. Det betyder, at byens gadeliv er domineret af ”hverdagsturister” fra områdets mange landliggere.